Несмачна, підгоріла чи недопечена паска – страшний сон господині, особливо коли в гості має прийти свекруха, подруги, куми. Паску ми печемо раз на рік, тому забуваємо консистенію, поруч з паскою робимо багато хатньої роботи, готуємо інші страви, тому не забутьте основні помилки при випіканні основного Великоднього смаколику.
Якщо тісто не підходить або падає
Опару для тіста потрібно ставити в тепле місце, робити її на воді/молоці не гарячішому за 40градусів, щоб дріжді не зіпсувались. Всі інгредієнти для тіста обов'язково повинні бути виключно кімнатної температури. Холодні або гарячі продукти не підходять. Також зверніть увагу на те, щоб тісто стояло в місці, де немає протягів. І найважливіше - не можна відкривати дверцята духовки під час випічки. Інакше тісто може "впасти" прямо в процесі приготування. Також важливо обирати лише перевірені дріжді, із дійсним терміном придатності.
Тісто гливке не виходить повітряним
Це може статися із-за того, що ви недостатньо довго місили тісто. Або ж мука була не надто ретельно просіяна. Також, щоб пом'якшити тісто, можна додати в нього трохи коньяку або рому. Можливо дріжді зберігались в неправильних умовах, спробуйте додати ще дріждів та залиште тісно на 20 хвилин, якщо воно підійде – ретельно замісіть та розставте в форми.
Якщо паска не пропікається всередині
Ідеальна температура для випікання паски – 160-180 градусів. В залежності від величини форми здобу слід випікати від 35 хвилин до години. Взагалі, кожна духова піч – це своя історія, тому тут немає ідеального рецепту, спробуйте спекти такого ж розміру хліб – це найкраща генеральна репетиція перед приготувавнням паски
Якщо паска пригорає
1. Також таке може відбуватися, якщо ви ставите деко занадто високо (тоді паска пригорає зверху), або ж занадто низько (тоді пригорає низ).
2. Важливо застелити деко пергаментом. Їм же слід прикрити дно форми для випічки.
3. Можливо ви занадто багато додали цукру, він сприяє пригоранню.
Так саме як в попередньому пункті – найкраща порада, це тренування, спробуйте заздалегідь спекти буханець хліба у вашій духовій печі.
Паска не дістається з форми
1. Швидше за все, ви ставите деко в духовку до того, як вона нагріється до потрібної температури.
2. Ви не змастили деко олією або маслом.
3. Якщо одноразова форма – то діставати здобу потрібно після вистигання.
Білкова шапочка тече, або не щільна.
1. Щоб білкова пінка була пишною додайте в неї дрібку солі.
2. Не можна обмащувати пінкою ще теплі паски, лише після повного вистигання.
3. Змерігайте паски в прохолодному місці.
І так, щоб ви довго не шукали, рецепт паски:
Вам знадобляться такі інгредієнти: молоко або вода (250 мл), цукор (150 г), сіль , яйця (4 шт., можна 6шт маленьких), цукрова пудра (50 г), дріжджі сухі (1 ч. Л.), масла (100 г), родзинки (100 г), лимон (1 шт.), борошно (600 г).
Покрокова інструкція приготування паски
Крок 1: Для початку потрібно підігріти молоко (воду) до теплої, проте не гарячої температури, додати в нього 1 столову ложку цукру, 1 чайну ложку дріжджів і 250 грам борошна. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок, і залишити на 30 хвилин в теплому місці. Це ваша опара, через пів години вона має трішки підійти, якщо ні – додайте ще трішки дріждів та зачекайте.
Крок 2: Розділити білки і жовтки. Жовтки змішати з цукром, 3 білки збити з 1 щіпкою солі до стану густої піни.
Крок 3: Змішати всі заготовлені раніше інгредієнти між собою. Вони обов'язково повинні бути кімнатної температури. Додати розм'якшене масло і поступово ввести муку. Замісити густе тісто і залишити його під рушником в теплому місці мінімум на 1 годину.
Крок 4: Тим часом родзинки слід залити окропом на 10-15 хвилин. Натерти цедру лимона на дрібній тертці (можна без лимона). Злити воду і додати родзинки в тісто, туди ж відправити цедру.
Крок 5: Викласти тісто в підготовлену форму і дати йому постояти 10 хвилин під рушником. Потім випікати паску при температурі 180 градусів.
Крок 6: Для приготування глазурі потрібно збити 1 білок з цукровою пудрою та дрібкою солі до стійкої маси.
Крок 7: Готову паску потрібно остудити, дістати з форми, потім полити глазур'ю і посипати кольоровою посипкою.
За народними традиціями господині готували паску в Чистий четвер, проте зарас в більшості її готують в суботу ввечері, щоб на Великдень паска була свіжою та мякою. Залучайте до приготування паски усіх членів родини.
У зв'язку із небезпекою поширення коронавірусу наполегливо просимо вас не ходити до церкви на нічну службу та не святити Великодні страви. Залишайтесь вдома. Божа Благдить внисзійде не через відвідування храмів, а через слідування Заповідям Божим та життя по совісті!
Головне – готуйте з любов’ю і все у вас вдасться!